Умичеивћ: Потребна већа улагања у спорт

На приједлог Рукометног савеза Републике Српске, односно предсједника Маринка Умичевића и уз подршку других спортских савеза одржан је састанак са Соњом Давидовић, министрицом породице, омладине и спорта Српске на којем се, између осталог говорило о раду спортских савеза, потом о активностима самих спортских асоцијација за наредни период и другим стварима.
– Прије свега желио бих да нагласим да смо у минулом периоду имали одличну сарадњу са ресорним Министарством. На овом састанку одазвао се велики број представника Савеза, а водили смо конструктивну расправу и овом приликом смо се захвалили министрици Соњи Давидовић што је одмах реаговала и позвала представнике републичких спортских савеза на разговор. Захвалили смо јој се за успјешну четворогодишњу сарадњу током које је показала велико разумијевање и поштовање према спортским савезима – изјавио је Маринко Умичевић, предсједник Рукометног савеза Републике Српске.
Први човјек “српске куће рукомета” је на састанку изнио неколико занимљивих приједлога.
– Предложио сам да се размотри могућност да се Министарство више не зове као до сада већ да као у Србији буде Министарство за спорт, гдје би се из буџета издвојило близу 0,3 одсто што је неких 15 до 20 милиона КМ, јер спорт није трошак већ је инвестиција и промоција Републике Српске. Уједно сам споменуо мизерно издвајање од Лутрије Републике Српске гдје се издваја пет посто за три Министарства (Министартсво породице омладине и спорта, Министарство просвјете и културе и Министартсво здравља и социјалне заштите ) – додао је Умичевић.
Током корисне расправе причало се и о пререгистрацији клубова по новом Закону о спорту која је требало да буде давно завршена као и о финанисрању Савеза.
– Многи Савези још нису регистровани на нивоу БиХ по закононским прописима. Рукометни савез БиХ је први пут регистрован 2018. године, а многи Савези се још воде мимо закона што је недопустимо. Тачно је да је било говора о мизерним средствима која се издвајају за рад канцеларија Савеза. За прошлу годину био је износ од шест хиљада марака, док за ову годину није ништа издвојено, те не чуди што су Савези на издисају. Имамо инетерсовања и позива да играмо као репрезентација Републике Српске у Европи, и то на разним турнира, али за та учешћа немамо новчаних средстава уз напомену да Рукометни савез Републике Српске у протеклих четири-пет година није клубовима наплаћивао котизације за такмичење – напоменуо је Умичевић.
Предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић на крају је истакао:
– Тражио сам да мандатар Владе Српске када буде разговарао са културним радницима да позове и спортске раднике како би и они изнијели своје захтјеве, приједлоге и сугестије. Захваљући управи Влади као и новоизабраном предсједнику Републике Српске Милораду Додику у овој години добили смо одређена новчана средства и на томе смо изузетно захвални, јер многи кљубови без тих средстава не би могли да заврше лигашко такмичење. Још једном се захваљујем министрици Соњи Давидовић И њеним помоћницима Мариу Ђурану и Ненаду Рађевићу. Током протекле четири године смо имали изузетно добру и коректну сарадњу, међутим без озбиљнијег улагања у спорт биће изузетно тешко наставити са радом, али надамо се разумијевању Владе Републике Српске, јер је ово далеко више од спорта.
Маринко Умичевић је све пристине на састанку упознао и са радом Рукометног савеза Српске и плановима до краја године, гдје се између осталог очекује Свесрпски куп у Требињу и други Сабор омладинског рукомета у Градишци на којем учешће треба да узме готово 800 учесника. Истовремено је подсјетио да је у септембру текуће године обиљежено 30 година постојања и успјешног рада, те да је том приликом одржана Свечана академија и штампана књига у којој се нашало све оно што се дешавало у минуле три деценије.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *