ИСТОРИЈАТ РУКОМЕТНОГ САВЕЗА

РУКОМЕТНИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Оснивачка скупштина Рукометног савеза Републике Српске одржана је 26. септембра 1992. године у вијећници Дома културе (садашњи Бански двор). Овом приликом изабран је Управни одбор од 11 чланова, те Надзорни одбор. За првог предсједника Рукометног савеза Републике Српске изабран је Душан Поповић из Бањалуке иначе дугогодишњи савезни рукометни судија, док је за предсједника Скупштине именован Остоја Јајчанин из Козарске Дубице, а дужност првог генералног секретара обављао је Ненад Кнежевић.
Посебни задаци Савеза били су рад на организацији система такмичења, организационо учвршћивање рукометног спорта, развијање рукомета и његова масовност те унапријеђење стручно-педагошког рада, сарадња са другим асоцијацијама као и пружање помоћи клубовима.
Рукометни спорт у некадашњој СФР Југославији и БиХ био је веома развијен и успјешан на међународним такмичењима. Тако су рукометаши бањалучког Борца освојили два европска трофеја, први 1976. године када су постали шампиони Старог континента након величанствене побједе у Спортској дворани „Борик“ портив данске Фредерције 17:15. Потом су 1991. године приграбили пехар Купа ИХФ (данас ЕХФ Куп) пошто су били успјешнији у двомечу од руског великана ЦСКА којег су као домаћини савладали са 20:15, а изгубили су у Москви са 24:23. Успјешни су били и рукометаши Слоге из Добоја који су 1984. године играли финале Купа побједника купова у којем су игубили од шпанске Барселоне са 24:21.

Прво првенство Републике Српске за рукометаше и рукометашице почело је 9. октобра 1993. године. Екипе су биле подијељење у двије групе: запад и исток. Код мушакраца на западу су се такмичили: Борац (Бањалука), Приједор, Јајце, Пролекс (Котор Варош), Средњошколац (Нови Град), Партизан (Козарска Дубица), Борја (Теслић) и Подгремч (Сански Мост), док су у групи исток били: Бијељина, Игман, Дрина (Зворник), Хаџићи. 
Послије регуларног дијела сезоне играо се плеј-оф, а завршни турнир одигран је у Козарској Дубици на којем су наступили: Борац Крајс, Приједор, Бијељина и Игман. Борац је добио Приједор са 23:21, а потом је изгубио од Бијељине 20:21, али захвљујући убједљивом тријумфу над Игманом 45:26 први шампиони Републике Српске постали су рукометаши Борца.
Код дама у премијерном издању такмичила су се четири клуба: Боксит (Милићи), Младост (Бањалука), „Мира“ (Приједор) и Кнежопољка (Козарска Дубица). Први шампионке Републике Српске постале су рукометашице Боксита које су потпуно заслужено дошле до трона.
Паралелно са Првенством одиграно је и премијерно такмичење у Купу Републике Српске. Финале је одиграно 25. септембра 1993. године у Спортској дворани „Борик“ у којем су актери били Борац и Приједор. Послије велике и неизвјесне борбе на крају је побједнички трофеј припао Бањалучанима који су славили са минималних 19:18, а част да први подигне пехар имао је Небојша Голић.
Данас се одвија такмичење у Првој и Другој лиги Републике Српске у обје конкуренције. Осим сениора треба нагласити како су у систем такмичења укључене и млађе селекције.
ДОСАДАШЊИ ПРЕДСЈЕДНИЦИ
Душан Поповић
Миодраг Рађа
Тихомир Глигорић
Петар Милановић
Здравко Миличевић
Маринко Умичевић