Умичевић: Обрван прошлост, Чолина будућност

Ивица Обрван је за мене завршена прича, а улогу селектора рукометне А репрезентације БиХ треба да преуземе Тони Чолина, ово је изјавио предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић који је донедавно био и први човјек РС БиХ. За већ бившим селектором сигурно је да неће нико жалити, јер је у осам утакмица колико је водио национални тим БиХ остварио само једну побједу уз седам пораза.
– Желим још једном да напоменем како је господин Обрван на само пет дана уочи предбаража са Грчком путем свог адвоката одступио са позиције селектора А репрезентације БиХ, и то због неизмирених плата. Мој приједлог је да у те двије утакмице националну селекцију треба да води Тони Чолина у сарадњи са помоћником Мариом Блажевићем. Такође сматрам да господин Чолина треба да остане и даље на тој позицији, а искрено вјерујем у његову стручност (има одговарајућу диплому) и он се доказао радом у млађим селекцијама као и у Извиђачу са којим је прошле сезоне био шампион БиХ – категоричан је Маринко Умичевић.
Донедавни предсједник РС БиХ и даље сматра да је ништаван уговор са Ивицом Обрваном.
– Прво бих желио да кажем да је на мој приједлог комисија у саставу: Синановић, Рађа и Шахман обавила разговор са Обрваном. Уговор је на крају потписао господин Синановић, а да га уопште није ни прочитао већ да је то урадио на сугерисање Рађе. Овај уговор никад се није нашао на Управном одбору који је морао да га прихвати или одбије, те зато сматрам да је неважећи и сигуран сам да је тога свјестан и сад већ бивши селектор који се никад није одазвао на наше састанке. Нето плата од 5.000 евра је права лудост, а коштао би нас на годишњем нивоу колики је буџет Савеза – објаснио је Умичевић који је најавио против тужбу.
Он је потом нагласио како ће у понедјељак, 14. марта боравити у Сарајеву и да ће разговарати са играчима.
– Врло радо ћу са њима разговарати и они имају подршку од већине чланова Управног одбора. Чврсто сам убијеђен да ће се издићи из новонастале ситуације, као и да ће све учинити како би елиминисали Грчку у овом предбаражу и да ће још мотивисанији изађи на мегдан наредном ривалу, Црној Гори – додао је Умичевић.
Како је сам нагласио ово је само један у низу проблема са којима се суочило садашње руководство Савеза у Сарајеву.
– Подсјетићу како је прије нашег доласка РС БиХ био нелегалан, и да никад нигдје није био уписан, а добио је порески број. За више од двије деценије направили су вишемилионске дугове, нису са нама обавили примопредају, а са собом су однијели сву документацију. Сада када је овај УО РС БиХ уредно уписан у надлежним институцијама, нон-стоп смо под притиском Пореске управе ФБиХ која жели да признамо њихово рјешење које су нелегално издали бившем руководству, што ми нећемо прихватити. И поред свих тих недаћа успјели смо да Савез функционише, и то захваљујучи чињеницу што смо један дио пословања пренијели на РС Републике Српске, а други на кантон Тузла – нагласио је некадашњи предсједник РС БиХ.
Маринко Умичевић је саопштио како је желио да се рукометаши Владимир Врањеш, Никола Прце и Иван Карачић од репрезентације опросте у Тузли и да би они добродошли за окршаје у предбаражу за одлазак на Свјетско првенство.
– Обрван је већ био објавио списак, и он као да је једва чекао да они напусте репрезентацију. Било би добро да су и они ту, јер то би био иделан спој младости и искуства. Овом желим додати како има играча који нису жељели да се одазову на репрезентативна окупљања, и то због бившег селектора који је једноставно желио све да уништи. Оно што је важно, а то је, да ће се рукомет у БиХ играти и послије Обрвана као и свих нас који се налазимо у УО – поручио је Умичевић који је нагласио да чека крај маја када ће се одржати Скупштина РС БиХ на којој ће се залагати да буду изабрани нови људи.
Маринко Умичевић још је апострофирао како у наредном периоду очекује да РС БиХ добије помоћ од државе која мора посебно да подржи репрезентативне селекције, што досад није био случај.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *