РС БиХ: Умичевић рјешава проблеме

Маринко Умичевић, предсједдик Рукометног савеза БиХ наставио је са рјешавањем бројних проблема Савеза у Сарајеву, с обзиром да је имао неколико одвојених састанака. Тако се, између осталог, у просторијама Савеза састао са Самиром Авдићем, министром културе и спорта Кантона Сарајево, иначе некадашњим кошаркашем од кога је добио велику подршку, те се ставио на располагању како би помогао у рјешевању пробелма.

– Господину Самиру Авдићу захвалио сам се на донацији од 25.000 марака која је уплаћена путем Олимпијског комитета БиХ. Ова средства су била потребна за куповину авио карата када је А репрезентација путовала у Грац на утакмицу са Аустријом, док је један дио новца усмјерен за потребе женске А репрезентације коју смо формирали након 12 година и која је недавно наступила у Грчкој. Желим овим путем да се најискреније захвалим министру којег смо упознали и са ситуацијом по питању пореског броја и рекао је да ће бити на располагању како би се овај проблем рјешио – истакао је Маринко Умичевић који је напоменуо како ће све учинити да се у канцеларију врати документација, јер никад није обављена примопредаја од бившег предсједника Захировића и његовог Управног одбора.

– Тај Савез никада није био нигдје регистрован, а постојао је само да направи дугове. Морам да кажем да ми до данашњег дана још не знамо колики су дуг направили и коме се све дугује – јасан је Умичевић.

Први човјек РС БиХ упознао је министра Авдића  и о активностима репрезентативних селекција за наредни период као и по питању организовања репрезентативних утакмица у Сарајеву.

– Упознао сам га да јуниорке до 19 година очекује квалификациони турнир и да смо за њихово учешће уплатили 21 хиљаду евра на ЕЧ у Сјеверној Македонији гдје се играју квалификације и гдје треба да наступе и рукометаши до 19 година (укупно треба 40.000 евра). Кадеткиње своје наступе имаће у августу текуће године у Грузији, а потом долазе и припреме мушке А репрезетације коју идуће године чека наступ на шампионату Старог континента. За све то неопходна су новчана средства до којих је тешко доћи и ту нам је неопходна помоћ државе и ћелокупног друштва, а од Кантона Сарајево раније смо добили 100.000 марака и да није било тога „А“ репрезентација не би могла наступити на прошлом ЕП-у одржаном у Норвешкој – истакао је Умичевић.

Предсједник РС БиХ имао је занимљив састанак са директором хотела „Европа“ Расимом Бајрићем који је Маринка Умичевића упознао о дуговањима Савеза која износе нешто више од 35 хиљада марака.

– Господин Бајрић био је више него коректан, те је предложио да се тај дуг регулише кроз маркетиншко оглашавање само да затвори своју картицу. Истовремено смо разговарали и о будућној сарадњи, а он је изразио спремност да нам помогне у рјешавању ИД броја, док сам га замолио да код господина Новалића, предсједника Владе ФБиХ покуша ријешти раније обећаних 100.000 марака када је репрезентација изборила учешће на Првенству Европе у Норвешкој – рекао је предсједник РС БиХ.

Маринко Умичевић је разговарао и са представницима Енергоинвеста.

– Нама је истекао уговор о кориштењу канцеларија које су власништво Енергоинвеста још 1. марта ове године. Госпођу Емиру Торлак која је била на састанку умјесто директора Крехића, упознао сам да дуговања која су настала до 2018. године треба де се ријеше на суду, или да то компезујемо рекламом на дресу репрезентације и очекујемо ускоро њихов одговор. Нама су канцеларије неопходне и уколико се не договоримо, ми ћемо бити спремни за другу варијанту – додао је Умичевић.

За август текуће године требало би да дође до потписивања спонзорског уговора са компанијм БХ Телеком.

– Ми смо раније добили приједлог уговора, али сам у међувремену са потпредсједником Синановићем имао додатни састанак са руководством БХ Телекома. Саопштили смо наше примједбе на тај уговор, једна од њих је да је мало 200.000 марака за репрезентацију (имамо шест селекција). Вриједност уговора је милион марака за три године и то је 30 процената од оног што је потребно за рад Савеза. Представници БХ Телекома су изнијели неке своје приједлоге које ми нисмо могли да прихватимо. Конкретно ради се о чињеници да реклама не може да иде на паркет већ искључиво на дисплеј и на банере. Они су још напоменули како су против тога да утакмице клубова иду на yотубе, што ми то не можемо уважити, јер на тај начин пратимо евентуалне грешке судија и слично. Добили смо потврду да ће ускоро бити урађен нови приједлог спонзорског уговора о чему ћемо упознати премијерлигашке клубове (мушке и женске) и у августу би требали да га и потпишемо – закључио је Маринко Умичевић.

Очигледно је да се полако враћа повјерење у РС БиХ, да људи препознају труд који  улаже предсједник Маринко Умичевић и садашњи Управни одбор и да је за ове три године „А“ репрезентација двапут изборила пласман на Првенству Европе. Истовремено је покренут рад женске „А“ репрезентације, на вријеме су завршена лигашка такмичења (првенство и Куп) као и омладинске лиге, и то све без пореског броја и помоћи државе, а да се није направио ни пфенинг дуга и у вријеме пандемије изазаване вирусом корона.

Маринко Умичевић је упутио велику захвалност клубовима која су заједно са Савезом све ово изгурали, јер су клубови великим процентом финансирали рад РС БиХ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *