Писмо ЕХФ-а и ставови УО РС БиХ

Недавно су челници Европске рукометне федерације (ЕХФ) због пандемије коронавируса одузели домаћинство шампионата Европе за рукометаше (играчи до 20 година) Италији и Аустрији, а исту су додијелили БиХ и Летонији. Овим путем објављујемо писмо које је на адресу Рукометног савеза у Сарајеву стигло из ЕХФ-а, као и ставове челника РС БиХ.

ПИСМО ЕХФ: Поштовани, драги пријатељи.

Прије свега, желимо да вам захвалимо на званичним и персоналним информацијама које сте нам доставили и дали нам информацију о статусу организације М-20 такмичења у вашим земљама. У овим тешким и захтјевним временима, када су сигурност и здравље учесника највећи приоритет, ЕХФ мора да поштује законе Владајућих структура свих Федерација чланица ЕХФ-а.
Наша је обавеза да развијемо сценарио и да пронађемо начин могућих рјешења, имајући у виду ваш став као и развој ситуације код земаља учесница (турнира) и направити очекивану форму организације.
На нашем састанку разговарали смо на тему организација М-20 такмичења који су према распореду требали бити организовани почетком јула текуће године. Због разних разлога, закључили смо да организације такмичења у јулу није могућа. Шодно томе, наш је приједлог да се одгоди такмичење (М-20) за август, у периоду када се одиграва М-18 (13-23. августа 2020. године).

Разлози које смо узели у обзир:
ИТА/АУТ – информација о ситуацији (веома критична ситуација у подручју јужног и сјеверног Тyрол).

Развој организације
Рокови за отказ хотелима
Ситуација у земљама учесницама – коју смо добили од доступних учесника.

Преклапање са другим такмичењима (СП у јануару)

Молимо вас за ваш став, да ли ће дворане бити доступне, те структура смјештаја и организације. Ову информацију вас молимо да нам доставите најкасније до 02. априла.

Александар Миљуш, члан УО РС БиХ:

Чини ми се да ови из ЕХФ-а немају шта друго радити већ само пискарати разноразне дописе како би сагледавали своје будуће екстрапрофите или губитке. Допис им је неозбиљан уколико нема сврху чистог контакта са чланицама под својим окриљем. Помјерање са датума на јули, па пролонгирање на август ништа не мијења у смислу могућег одрзавања наведених турнира. Осим тога и угроженост одржавања ОИ говори о томе да им је допис неозбиљан. Овај савез и ова земља је у стању да организује ово такмичење уколико се стекну услови за одржавање истог, а те услове ће глобално креирати само стање са здрављем становништва и власти ове земље, а не мишљење ЕХФ-а или ИХФ-а. Развој ситуације не можемо предвидјети ни за седам дана, а камоли за јули или август. С тога мислим да можемо прихватити било какво пролонгирање али гаранције не дајемо ми као савез и њихова чланица већ стање на терену и одлука државних органа да се то може одржавати у тим датумским оквирима.
Поздрав и добро здравље.

Слободан Задро, предсједник УО РС БиХ

Поштовани,

И ја се захваљујем господину Миљушу на изврсном, сталоженом, виспреном коментару ЕХФ-овог дописа и нема се што додати, а камо ли у медијима истрчавати са кривим, неточним и несувислим информацијама и коментарима. По мом мишљењу обзиром да се ЕУ догађања, па ОИ одгађају, требали би се окренути нашем првенству, да ли и како га и када наставити.

Срдачан поздрав,
Издржите, све пролази па ће и ова напаст.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *