Умичевић: Предсједник Грачанице је рукометно зло

Бура по питању “случаја Шахдановић” још се није стишала, а на помолу је нова бура!
Као што је рукометној јавности познато Халил Шахдановић је наступао за Грачаницу иако на то није имао право јер је био регистрован у Аустрији. И док је ЕХФ званично обавијестио канцеларију РС БиХ да поменути играч није имао право наступа (и казнио савез са 750 еура), дотле је први човјек РК Грачаница Недим Мусић најдаље отишао рекавши како је Савез у Сарајеву криминална организација. Није рекао како је управо он овластио тадашњег радника РС БиХ Фуада Липу да обави регистрацију и за Халила Шахдановић. Иначе, Фуад Липа је био запосленик и оног “фантомског савеза” из 1994. године. Господн Мусић сада чини све напоре како би се проширила Премијер лига БиХ за наредну такмичарску сезону са 16 на 19 клубова и одмах му поручујем како му то неће проћи.
С тога могу да кажем само једно, а то је да је предсједник Рукометног клуба Грачаница Недим Мусић велико рукометно зло. Не знам шта бих друго рекао за њега, јер ово руководство Рукометног савеза БиХ је урадило доста ствари за добробит клубова и уопште рукометног спорта у БиХ.
Поред чињенице да је свјесно учинио нерегуларним такмичење у ПЛМ играњем за РК Гарачаница господин Шахдановић исти сада са г. Асим Шахман, члан УО РС БиХ, који се највише залагао за смањење броја чланова ПЛМ и формирање ПЛМ “Б”, сада због интереса РК Искра и г. Зафиром Кајевићем из МРК Горажде лобира проширење лиге на 19 клубова. Господин Недим Мусић је као члан УО РС БиХ већ једном проширио Премијер лигу за сезону 2017/2018. по принципу два плус два (два из РС ФБиХ И два из РС Републике Српске) иако је договор приликом формирања савеза био да увијек буде један плус један. Тада му је то одговорало како би свом клубу – Грачаници омогућио лакши повратак у Премијер лигу, али ево и сада прави исти проблем, као да смо ми Евровизија. Можда све ово покушава ради чињенице што би, по тумачењу ЕХФ, Грачаница могла да изгуби све утакмице службеним резултатом у којима је наступао Халил Шахдановић.
Ово што он настоји је урушавање комплетног система на којем почива РС БиХ и БиХ као држава, а то је рушење Статута РС БиХ, Правилника о организацији такмичења РС БиХ, Пропозиција такмичења ПЛМ и многих других нормативних аката као и принципа. За РС Републике Српске такво дјеловање није прихватљиво и тражиће да се о свему изјасни РС ФБиХ као оснивач и партнер у РС БиХ.
Посебно ћемо инсистирати на одлуци од 09.09.2019. године у којој је јасно написано колико чини клубова ПЛМ у сезони 2019/20, колико клубова напушта лигу након њеног завршетка, а ко и како је попуњава.
Тражићемо и од РС ФБиХ изјашњење зашто није промјенила члан 99. Пропозиција такмичења Федералних лига сјевер и југ јер им је била позната одлука УО РС БиХ од 09.09.2019.,Пропозиције усвојили 19.9.2019. године.
Наиме, у одлуци се за сезону 2020/21. недвосмислено наводи да првак лиге РС ФБиХ улази у ПЛМ, а да наредних пет екипа по пласману формира са пет тимова из РС Републике Српске и четири екипе које напусте ПЛМ, Премијер “Б” мушку лигу. Ово обавезује РС ФБиХ да од јесени 2020. постоји јединствена Прва лига Федерације БиХ.
Да ли ово лобирање г. Мусића и самозваног предсједника РС ФБиХ г. Шахмана (у рјешењу Министарства правде Федерације БиХ уписан г. Џанановић) има подршку свих чланова РС ФБиХ и да ли је ово одустајање од одлука донијетих 09.09.2019.?
РС Републике Српске није спреман више ни на какве компромисе,ућене и малтретирања.
Стриктно смо за поштовање прописа и поштовање усаглашених одлука.
Инсистираћемо да се одмах након завршетка епидемије у БиХ одржи Скупштина РС БиХ. УО РС БиХ усвојио је датум заказивања одмах послије ЕП у Норвешкој и нарочито на правном завршетку регострације РС ФБиХ, уписа умјесто оних који се сада воде у документима и оних који се представљају као ново изабрани.
Тих измјена у Министарству правде Федерације БиХ нема.
Надамо се да ћемо у што скорије вријеме изаћи са што мање посљедица из ове епидемије свим грађанима, рукометним радницима, спортистима и њиховим породицама желимо добро здравље и да остану у кући како би се што више заштитили.
Спорт је неунистив и након овога свега изачи ћемо јос јачи и вратићемо се нашим редовним активностима.

Маринко Умичевић,
предсједник Рукометног савеза Републике Српске
и потпредсједник Рукометног савеза БиХ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *