Умичевић урадио много, „палицу“ предао Задри

Маринко Умичевић од данас је предао улогу предсједника Рукометног савеза БиХ Слободану Задру, а остаће на функцији потпредсједника. За вријеме свог предсједавања Управним одбором Савеза у Сарајеву треба истаћи да је Маринко Умичевић урадио много тога за добробит рукометног спорта иако је радио у доста сложеним условима, а поготво када се зна да је Савез успио да функционише без пореског броја.
– Чинио сам све како бисмо подигли углед Рукометног савеза БиХ и сматрам да сам са сарадницима у томе и успио. Није било нимало, јер смо се суочили са проблем по питању ИД броја којег морамо што прије ријешити. Тужили смо Пореску управу ФБиХ и чека нас суђење 18. децембра и сви су нам рекли да смо ми у праву и да морамо добити нови порески број. То нам је потврдио и министар правде БиХ као и наш правни заступник – изјавио је Маринко Умичевић послије данашње сједнице Управног одбора којом је он предсједавао.
Умичевић је нагласио како су до сада у три наврата писмено обраћали в.д. Предсједавајућем Вијећа министара БиХ Денису Звиздићу од којег су тражили да прими делегацију РС БиХ како би му изложили проблем са ИД бројем.
– Ниједном нисмо добили ни одговор од њега и сада апелујемо на власт да нам помогне да добијемо порески број. Морам истаћи да је држава та која је укинула претходни Савез који нигђе није био уписан, а људи који су били у том Савезу направили су милионски дуг којег ми нећемо никада прихватити – категоричан је Умичевић.
На данашњој сједници Управног одбора присуствовао је и селектор репрезентације БиХ Билал Шуман на чији рачун је упућено и неколико критика.
– Прије свега критика се односила на чињеницу што још нема плана пријатељских утакмица са изуетком дуела са Хрватском. Селектор Шуман је спомињао евентуалне мечеве са Катаром и Саудијском Арабијом, али још ништа није договорено и са наше стране је то неозбиљно. Ми смо на састанку одлучили да на предстојећо Првенство Европе путује укупно 26 чланова и да ће вођа пута бити Асим Шахман (за 24 плаћа ЕХФ), а ми морамо платити за два члана што износи 15.000 марака. Желим да кажем да смо близу одласка, али да то још није стопосто сигурно, јер кубуримо са недостатком новчаних средстава. Само су авионске карте 35.000 марака те смо се обратили Олимпијском комитету БиХ да нам ријеши барем овај проблем. И овом приликом позивам државу БиХ да нам помогне, а упућујем и молбу ФБиХ да уплати обећаних 100.000 марака које смо планирали да пођелимо играчима и селектору за пласман на Европско првенство – додао је Умичевић који се нада да се репрезентација неће обрукати у Норвешкој под условом да се обезбиједи одлазак на ову смотру.
Маринко Умичевић је нагласио како репрезентација тренутно има свега три спонзора, међу којима су: БХ Телеком издваја 49.000 марака, „Клас“ са 8.000 марака (тражили 38 карата за ЕП) и једна компанија за воду док ће „Но1“ донирати 50.000 марака у виду спортске опреме.
Чланови Управног одбора Рукометног савеза истакли су незадовољство са судијама и делегатима Премијер лиге БиХ те су једногласно закључили да је непходна едукација као и да се ради на едукацији нових судија. Истовремено је закључено да ентитетски Савези морају ускладити Статут са кровним Савезом, док се регистрациони правилник треба ускладити са ЕХФ-ом. Данас је на сједници у Сарајеву истакнуто како је покренут дисциплински поступак против двојице играча која су неправило регистрована. Један од њих је Халил Шахдановић (РК Грачаница), а други је Никола Приморац, члан Извиђача из Љубушког.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *