Умичевић: Уговор БХ Телекома је штетан за клубове

Рукометни савез БиХ није потписао уговор о спонзорству са БХ Телекомом, и док исти не буде потписан клубови нису дужни да рекламирају БХ Телеком, ово је изјавио потпредсједник Савеза Маринко Умичевић, иначе предсједник РС Републике Српске.
– Појединци су самоиницијативно подијелили клубовима пропагандне материјале и покушали су да то прогурају без потписаног уговора, али нисам то дозволио. Прво сам тражио да нам се пошаље уговор и да видимо шта у њему пише, односно да ли су прихваћени наши приједлози и сугестије. Тражили смо да у уговору мора да пише БХ Телеком Премијер лига као што је то случај код фудбала, а они су само предложили назив свог предузећа. Управо због тога ми не пада на памет да га потпишем нити ћу овластити неког другог да то уради, јер је штетан за наше клубове поготово за Борац чији је спонзор компанија м:тел. Тачно је да нуде 900.000 марака на три године, али под условом да се испуне све обавезе што ће бити доста тешко – истакао је Маринко Умичевић који је нагласио да је сједница траја шест часова, те је напоменуо и сљедеће:
– Мој лични став је да уговор са БХ Телекомом треба да потпише нови Управни одбор. Оно што желим још да нагласим је да је РС БиХ бесплатно рекламирао БХ Телеком када је репрезентација учестовала на Првенству Европе као и у квалификацијама за Свјетско првенство. Исто тако смо више самоиницијативно преносили наше утакмице, док се са друге стране врши притисак да се тај уговор потпише по сваку цијену, што наравно нећу пристати. На крају смо одлучили да то скинемо са дневног реда, да ћемо сачекати да дође званичан приједлог уговора након чега ћемо се очитовати.
На сједници Управног одбора разговарало се о уговорима које су имали сад већ бивши селектор мушке „А“ репрезентације Ивица Обрван, те женске „А“ селекције Радан Ровчанин којем му је у међувремену истекао уговор.
– Када је ријеч о господину Ивици Обрвану желим још једном истаћи да је његов уговор сам од себе споран, јер је потписан мимо одлуке УО и којег никад нисмо видјели, да јесмо многе ствари не бисмо прихватили. Све је то подваљено господину Менсуру Синановићу који је рекао да га није прочитао. Задужили смо предсједника Слободана Задру да са бившим селектором обави разговор, јер желимо да нађемо заједнички излаз. Ми смо претрпјели штету његовом оставком уочи меча са Грчком, да ју је дао раније онда би Тони Чолина бирао играче (расположење УО је да он треба да остане селектор), па би у том случају играо наш најбољи рукометаш Марко Панић, а вјерујем и неки играчи који су се раније били опростили. Имамо обавезу од које не бјежимо, али има обавезу и господин Ивица Обрван – нагласио је потпредсједник РС БиХ.
Доста жучна полемика водила се за избор домаћина финалног турнира Купа БиХ за рукометаше и рукометашице.
– Став Рукометног савеза Републике Српске је да домаћини треба да буду ЖРК Груде и ХРК Извиђач, јер им то по кључу припада и због тога РК Борац м:тел није желио да се кандидује за домаћинство. Тада су се бошњачки делегати повукли, да би након тога изашли са приједлогом да ЖРК Илиџа буде домаћин, јер славе 70 година клуба.Такође, поново желе да РК Слобода буде домаћини рукометашима иако су били прошле године и тада је настала жучна расправа и нико није хтио да попсути. Ми смо рекли да је то за нас Федерација и како се они договоре да ћемо бити сагласни и тражимо да се поштује то неко неписано правило кључа по питању домаћинства завршнице Купа. Услове који су клубови понудили нису мјерили да неко треба да буде домаћин. Десило се прије двије године да се нико није пријавио и тада је финални турнир одигран у Добоју и то је Савез све финансирао. Дакле, за сада се не зна гдје ће се играти и да ли ће се уопште и одиграти финални турнир за побједника Купа БиХ у обје конкуренције – нагласио је Умичевић.
Скупштина Рукометног савеза БиХ биће одржана 28/29. маја текуће године, а мјесто одржавања сједнице биће накнадно одређено. Послије четири године биће ово прва скупштина и ускоро ће бити познато гдје ће иста бити одржана. На овој сједници, између осталог, биће изабрани нови људи за Скупштину РС БиХ. Исто тако знаће се и састав Управног одбора, односно да ли ће бити нови људи или ће бити потврђен мандат садашњим члановима.
Овом треба додати да Управни одбор није донио никакав став по захтјеву РС Словачке гдје је играно ЕП, и гдје Савез терете за дуг од 12.000 еура од чега је половина за ПЦР тестове. На дневном реду није дошао допис „Енергоинвеста“ који хоће да избаце Савез из тренутних просторија због наводног дуговања од прошлог сазива и која се крећу на стотине хиљаде марака.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *