УО РС БиХ потврдио: Борац м:тел шампион!

Рукометаши Борац м:тела и званично су нови шампиони БиХ! Поред Бањалучана на европску сцену излазе другопласирана Грачаница и трећепласирана Босна из Високог. Постоји велика шанса да савез добије још једно мјесто за Челенџ куп и већ је познато да су за то мјесто кандидати Слога из Добоја и Вогошћа.

Које ће двије екипе испасти из премијерлигашког друштва биће познато након мини-лиге у којој ће наступити Горажде и Искра из Бугојна (двије најслабије пласиране екипе из Премијер лиге) те сарајевска Босна и Криваја из Завидовића који су били прваци Прве лиге ФБиХ. Све ово је одлучено на данашњој сједници Управног одбора Рукометеног савеза БиХ у Сарајеву, а овај приједлог добио је 11 гласова док је против једино био Менсур Синановић. Такође је јасно да ће и у наредном такмичарском циклусу Лига имати 16 клубова.

– Због фер-плеј и неких других ствари донијели смо ове одлуке. Када је ријеч о мини-лиги она ће бити одиграна прије почетка нове такмичарске сезоне која је предвиђена за септембар. Исто тако смо се договорили да се прије лигашког старта одигра и завршница Купа БиХ за минули такмичарски циклус. Такође смо донијели и одлуку о окончању Премијер лиге за рукометашице гдје су Груде шампионке, елиту напушта Јединство из Тузле, а лигашки статус задржале су рукометашице Зрињског, јер је Дубица одустала од такмичења – истакао је Маринко Умичевић, потпредсједник РС БиХ.

На састанку било је доста приче о о РИНК конвенцији. Као што је познато од септембра текуће године ниједан тренер који не прође категоризацију, а у складу са РИНК-ом, неће моћи да ради ни са једном узрасном категоријом на нивоу БиХ.

– У овом тренутку постоји само тренерска организација Републике Српске што није случај на нивоу БиХ. С тога би комплетан посао по овом питању треба да се обави преко РС Српске, али тренутно све то затежу људи из РС Херцег-Босне. Формирали смо комисију у којој се између осталог налази и Војислав Рађа и надамо се да ће се врло брзо све то ријешити – оптимиста је Умичевић.

Маринко Умичевић је на сједници УО РС БиХ тражио да се распише конкурс за генералног секретара савеза, али и за селектора „А“ репрезентације.

– Иде се са расписивањем конкурса за генералног секретара. Што се тиче селектора ту је директор репрезентације Торомановић тражио мало времена како би он обавио разговор са актуелним селектором Шуманом – додао је Умичевић.

Данас је коначно дато „зелено свјетло“ да се крене са формирањем женске „А“ репрезентације.

– Изгубили смо доста времена, и већ смо пропустили прилику за квалификације за СП у Шпанији. Велике заслуге за формирање женске најјаче селекције БиХ има Дарко Савић, иначе предсједник Надзорног одбора РС РС. Он се већ доказао у женском рукомету, јер је из самог дна извукао ЖРК Борац и сигуран сам да ће направити добар посао и на репрезентативном нивоу – закључио је Маринко Умичевић.

На крају треба истаћи како је договорено да прелазни рок траје од 1. јула текуће године до 1. марта 2021. године. Исто тако су клубови добили упутства да сва дуговања (котизација, казне) морају да измире до 15. августа текуће године. Истовремено је одлучћено да се прије нове сезоне одржи скупштина РС БиХ на којој би требало да се обаве измјене Статута, али да се изабере ново руководство.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *