Рађа: РИНК конвенција обавезујућа

Војислав Рађа, члан Управног одбора Рукометног савеза БиХ истакао је како је Савез у Сарајеву 2018. године потписао уговор о спровођењу РИНК конвенције. Он је још напоменуо да од септембра текуће године ниједан тренер који не прође категоризацију, а у складу са РИНК-ом, неће моћи да ради ни са једном узрасном категоријом на нивоу БиХ. Такође је нагласио како у овом тренутку постоји само тренерска организација Републике Српске што није случај у Федерацији.

– Документа тренерске организације Републике Српске су преведена на енглески језик и предочена су ЕХФ-у који је прихватио та документа и дао сагласност да се направе нормативна акта, планови и програми едукације у складу са РИНК упутама и оним обавезујућим стварима које ЕХФ тражи. У првом конкурсу имамо више од 80 пријављених тренера, али људи који представљају дио Федерације, односно из Херцег-Босне покушавају да то зауставе. Они имају двојно држављанстрво и више им одговара да оду у Хрватску да то ураде и да добији прву, другу и трећу категорију према РИНКУ-у, а на другој страни наши тренери испаштају – јасан је Рађа.

Члан Управног одбора РС БиХ вјерује у повољан исход по питању РИНК конвенције.

– Наш предсједник Маринко Умичевић је отворио подрачун за едукацију тренера. Надам се да ћемо, без обзира на све проблеме, успјети да послије другог конкурса скупимо преко 100 тренера који ће до краја јула бити уписани и да ће успјети барем ту прву категорију да обезбиједе до почетка нове такмичарске сезоне – поручио је Рађа који је на крају додао:

– Желимо да направимо и јединствени регистар играча, а до сада је у Федерацији БиХ владао тотални хаос. Ово је врло важно да се уради, јер би клубови за своје млађе рукометаше приликом одласка из матичне средине могли да добију до 3.000 франака по основу едукације, и наравно уз одговарајуће доказе да су играли за тај клуб. И на овом пољу ми доказујемо колико нам је стало, баш као и да се игра Премијер лига и ми никада ништа нисмо бојкотовали.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *