Маринко Умичевић. Предсједник Рукометног савеза БиХ за “Глас Српске”: Шуман има жути картон

01.07.2019 08:02 | Синиша Котараш

Бањалука – Актуелни предсједник Рукометног савеза БиХ Маринко Умичевић категоричан је у тврдњи да неко намјерно опструише покушаје да се стање рукометног спорта у БиХ поправи, а један од доказа је и неодржавање посљедње сједнице Управног одбора која је била заказана за прошли понедјељак у Бугојну.

У разговору за “Глас Српске” Умичевић је појаснио и зашто је љут на селектора репрезентације БиХ Билала Шумана и зашто му је “дао жути картон”, те могуће варијанте изгледа Премијер лиге у наредној сезони.

– Тај састанак у Бугојну, нажалост, није одржан, а ја мислим да је то и намјерно тако планирано. Није дошао представник хрватског народа који се у посљедње вријеме понашају као неке “увријеђене стрине” и стално нешто зановијетају. Управни одбор броји 12 чланова, осам из ФБиХ, четири Бошњака и четири Хрвата, те четири Србина. То није у реду јер то значи да у рукомету још увијек постоји Херцег-Босна. Врло често се дешава да чланови УО из ФБиХ немају јединствен став и мислим да је један од наших наредних задатака да направимо нову Скупштину РС БиХ и да те органе статутом и пословником прилагодимо новом сазиву. Оно што нас интересује јесте само један глас из ФБиХ, а не два као до сада. Јер, зашто би било њих осам, а нас само четири – пита се Умичевић.

Доста буке изазвала је његова полемика са селектором Шуманом око неких ствари које баш и нису у вези са рукометом.

– Сматрам да су му моји претходници превише допуштали. Тај човјек је приватизовао репрезентацију и ради шта и како хоће. Чак се понаша неодговорно и безобразно. Зна се шта је посао селектора, а зна се и шта је посао Управног одбора. Ми смо овластили два члана, Војислава Рађу и Асима Шахмана, да им обезбиједе све услове и они су то и урадили. Ја сам желио да заштитим интегритет Управног одбора и људи који желе добро рукомету. Па није ово његова приватна репрезентација и не може да се тако понаша – нагласио је први човјек рукомета БиХ.

Према његовим ријечима, врло је дискутабилан и Шуманов уговор са данском фирмом Х2О, која би требало да је добављач спортске опреме.

– Ми од тог уговора који је Шуман потписао са Данцима немамо никакве користи. Испада да он добија опрему од Данаца, а онда је нама продаје. Тај уговор је он потписао и уз то фалсификовао печат савеза, али није потписан од стране Х2О. Зато смо ми тај уговор дали адвокату да се тачно види шта је ту потписано. Шуман је од мене добио “жути картон”. То све жестоко је разочарало бошњачке чланове Управног одбора, док Хрвати мудро ћуте, њих за то и није брига – каже Умичевић.

На састанку у Бугојну требало је да буду донесене и неке битне одлуке када је у питању Премијер лига БиХ.

– Није било кворума и ми заиста нисмо били у могућности да донесемо тако значајне одлуке. А сада ће бити још теже да се окупе људи јер иде сезона годишњих одмора. Направили смо сами себи проблем без икакве потребе и заиста ми није јасно каква је то игра колега из хрватског народа. Што се тиче броја клубова, имамо двије варијанте, са 15 и са 17 клубова. Ако је то 15, испадају Дервента и Славија и нема шансе да Локомотива иде у нижи ранг. А улазе два клуба, по један из РС и ФБиХ и враћа се Извиђач. По другој варијанти, са 17 екипа, из лиге испада само Дервента, а улазе два клуба из ФБиХ и један из РС – појаснио је Умичевић.

 

Премијер лига са 20 клубова?

Како Умичевић истиче, постоји идеја да се формира Премијер лига која би бројала чак 20 клубова.

– Ти клубови би се, по територијалној припадности, подијелили у двије лиге, а на крају сезоне би четири првопласиране екипе из сваке лиге разигравале за првака. То можда није лоша идеја, али треба времена да се све разради и да се види економска исплативост тог пројекта. Вјерујем да ће ова идеја можда доћи на ред у неким другим временима, али сада треба да видимо како да ријешимо постојеће проблеме – појаснио је Умичевић.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *